Selamat Megundi


 

Kami team  di  Barutbayi mengucapkan Selamat Megundi kepada seluruh rakyat Malaysia!!

Semoga membuat pilihan tepat bg dpt menjamin masa depan anak-anak kita,Ingat pencipta dan orang yg kita sayang,pilihlah dengan meneliti maklumat dr pelbagai pihak .Pilihlah dengan bijak.Demi masa depan kita bersama .

Selamat Mengundi !!

images

Makanan Kesihatan Bayi


Aktiviti pagi ini,ibu bawa DhiaMaisarah ke pasaraya…nak cari bahan2 utk masak tengahari dan bahan utk menu masakan DhiaMaisarah..mmm  minggu lepas ibu masak masakan T’ganu ikan singgang,Jadi hari nak masak ikan singgang utk DhiaMaisarah,yg telah di “modified” skit.

BUBUR IKAN SINGGANG
Bhnnya
Ikan cencaru
Air
Lengkuas
Halia
Kunyit
Bawang besar
Bawang putih
Beras wangi  + beras perang
Batang celery,lada bangala,lobak merah
Kentang
Asam keping
Cara-caranya
Rebus ikan bila dah melegak keluarkan ikan utk di buang tulang.
Masukkan ke semua bhn diatas masak sehingga masak jgn lupa masukkan balik isi ikan tadi.
Di kisar atau tidak trpulang pada anda..
…………………………………………………………………………………………………………………………..
DhiaMaisarah suka juga makan bubur ikan singgang,tu pun tak cukup..
   Saya ingin mengucapkan “Selamat Tahun Baru” kepada semua yg sudi “LIKE” pages kami dan sayangi lah anak2 kite dan jangan lupe dapatkan BarutBayi utk baby anda ataupun hadiah utk rakan atau kenalan sebagai hadiah mereka.
 
Terima Kasih ayah dan ibu…Hadiah tahun baru dr IbuAyah…

image

RotiGandum Bayi Sihat


Pagi ni Dhia bangun awal pagi,macam biasa lepas mandikan DhiaMaisarah,(saya masih pakaikanBarutBayi) DhiaMaisarah suke tonton rancangan kegemarannya-MickeyClub..Pagi ni ayah DhiaMaisarah tak kerja,nak bawa jln2..Jadi pagi ini ibu siapkan sarapan yg ringkas2 jer..

RotiGandum

cuma sediakan sekeping RotiGandum&acuan. Senang je,guna la apa2 bentuk acuan,tekapkan pd roti,macam buat kuih raya,mm DhiaMaisarah suka juga RotiGandum

mmm sedapnya..

Tengahari ayah nak bawa DhiaMaisarah jln2..ke KLCC..ayah nak belikan sesuatu utk DhiaMaisarah.. OOooo

 

Vroom,hee..hee..Lepas shoping..ayah bawa DhiaMaisarah mkn di Jasco..

 DhiaMaisarah mkn mee(Udon)

Aii,ibu mkn tak toleh…hu..hu.. Lepas mkn baru la balik,sampai rumah kepenatan,DhiaMaisarah tertido dlm kereta

 zzz…Dhia tido dulu ye ibu..

Ayah belikan babywalker&sonytablet

DhiaMaisarah dah boleh bertateh..dan sony tablet utk download cerita kanak2..(selalu berebut ipad dgn ibu) lepas ni tak la berebut lagi..

 mekasih ayah…mmm ayah beli notebook macam mane ayah???

ooo..ini ayah punya

Dapatkan BarutBayi yg sungguh eksklusif ini,sila klik di atas!!

Menu Pagi Bayi..


Bubur untuk Dhia..
Pb181423

untuk bayi berusia 6 bulan ke atas

 Bahan-bahan 
  • 1/4 cawan beras
  • 1 ketul dada ayam (ambil isinya)
  • 2 cm lobak merah (potong kecil) & 2 cm celery
  • 5 helai daun pegaga
  • secubit garam & secubit gula

Cara-cara

  1. Basuh beras seperti biasa.
  2. Bersihkan ayam, lobak merah & pegaga.
  3. Masukkan ke dalam periuk semua bahan2 tersebut, tambahkan secubit garam & secubit gula. Isikan dengan air & jerang di atas dapur.
  4. Kacau sekali- sekala. Apabila beras telah mengembang dan air telah sedikit kering, tutupkan api.
  5. Biarkan agak sejuk seketika. Blender bubur tadi mengikut citarasa masing2. Jika hendak membuat bubur cair, tambahkan sedikit air. Jika perlukan bubur yang pekat tidak perlu ditambah air.
  6. mmm..mekasih ibu..

Dapatkan BarutBayi


Umur DhiaMaisarah sudah 9bln..dah mula bertatih dua langkah,tahniah anak ibu dah belajar perkara baru.Jadi ibu nak masak yg best la hari ini

BARUTBAYI
SUP PASTA DENGAN SAYUR-SAYURAN DAN TAFU.
bahan-bahan:
 bawang putih
 spaghetti
 carrot cincang
 brokoli
 tofu
 Celery
 air
Oliver oil
cara:
1. tumis bawang dengan minyak zaiton sampai lembut, masukkan air, carrot,celery dan spaghetti.
2. bila carrot and spaghetti dah lembut masukkan tofu dan brokoli. kacau sekejap. tutup api.
Mekasih ibu….
Taatehh…
DhiaMaisarah dah penat bertateh ibu,nak rehat tengok tv…

Hadiah Dr IbuAyah


Hari ini Ayah Dhia tak kerja..jd ibu dah plan nak bawa DhiaMaisarah jln2..cari barang keperluan anak manja ibu nie..sabun cuci,susu,baju utk anak ibu jugak…dan permainan  utk anak ibu…

Hari ini Dhia dpt permainan lg

Boleh la DhiaMaisarah main bola dlm kemah dan naik mainan kereta roda..mekasih ibu&ayah..

IbuAyah,Terima Kasih jage Dhia..

Dapatkan BarutBayi utk anak anda hanya klik di atas

Jom masak BuburIkanSalmonGrill


Jom masak bubur nasi SalmonGrill! Cara2nya..

Bubur bersama Salmon grill.
Bahan2 nya:
Sepotong ikan salmon di perap dgn halia,bawang putih n mix herb
2 sb beras wangi
2 sb beras perang
1 ulas bawang putih
Sedikit bawang besar
Kacang peas
Brokoli
1 sb butter unsalted
3 cawan air
Minyak olive
Cara2nya:
Tumis bawang semua dgn minyak olive hingga wangi kemudian masukkan beras n air 3 cawan.
Bila beras dah kembang masukkan kacang n brokoli masak ikut kesesuaian anak anda.
Ikan grill je dgn pan atas dapur bersama butter sehingga ikan masak.
Bubur boleh di kisar @ tidak kemudian hidangkan dgn ikan salmon tadi…siap……
Ibu2 dilarang mencube rase, takut nanti berebut ngan baby lak..heehee..
   …………………………………………………………………………………………………………………………..

 Nyam nyam..SelamatMencube!

Majlis Cukur Jambul DhiaMaisarah


Majlis Cukur Jambul Manjaku..DhiaMaisarah

Usia DhiaMaisarah 14hari,ibu langsungkan majlis cukur jambul di kampung atok-Masjid Tanah,Melaka.Meriah la juga,ada Marhaban pada belah pagi..semua ibubapa sedara DhiaMaisarah ada sama..

Inilah gambar DhiaMaisarah selepas majlis cukurjambul…

Alahaii,anak ibu dah botak..tp comel jugak..

Ibu nak bawak Dhia bersiar naik kereta,weee

Bubur Daging Koleksi DhiaMaisarah


Diari Dhia Maisarah-sesuai  utk baby dr6bln+

Bubur daging butter

Bahan2nya
3 sb beras wangi
2 sb lobak merah puri
2 sb tomato puri
2 sb brokoli puri
2 sb labu puri
2 sb daging cincang
Sedikit bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cawan air @ lebih
1 sb unsalted butter
Cara2nya.
1) Tumis bawang semua dgn butter lepas tu masukkan daging cincang Tumis sekejap.
2) Masukkan beras wangi dan air 2 cawan. Masak hingga beras kembang sepenuhnya barulah masukkan semua puri sayuran tadi biar sehingga masak semua.
3) Ikut suka kepekatan bubur anda…Sedap…ibu!!